Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

«Δεν υπάρχουν άλλου είδους αφεντικά στην Θράκη, μόνο οι νόμοι και η ελληνική πολιτεία»



18.07.2009 - «Δεν υπάρχουν άλλου είδους αφεντικά στην Θράκη, μόνο οι νόμοι και η ελληνική πολιτεία»


Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΗΣ ΜΠΙΡΛΙΚ
«Δεν υπάρχουν άλλου είδους αφεντικά στην Θράκη, μόνο οι νόμοι και η ελληνική πολιτεία»
18.07.2009

Ο κ. Σταμάτης έκανε λόγο για υποκινούμενο δημοσίευμα, από εκείνους που θέλουν να διαφεντεύουν την μειονότητα και τόνισε ότι η Περιφέρεια ανταποκρίνεται με έργα και πράξεις στις ανάγκες της μειονότητας και όχι με λόγια
Ο ίδιος απολαμβάνει την αγάπη και των μουσουλμάνων συμπολιτών του που τον καλούν σε γάμους, σουνέτια και κηδείες στον ορεινό όγκο ή την πεδινή περιοχή, εκδηλώσεις όμως που δεν προβάλλονται ούτε διαφημίζονται
«Δεν υπάρχουν άλλου είδους αφεντικά στην Θράκη, μόνο οι νόμοι και η ελληνική πολιτεία»
Δεν άφησε αναπάντητο το δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας «Μπιρλίκ» ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, διευκρινίζοντας στους κύκλους, που υπηρετεί η εφημερίδα, ότι κυρίαρχος της περιοχής είναι το ελληνικό κράτος οι νόμοι και φυσικά όχι αυτοί οι επίδοξοι που ονειρεύονται άλλα σενάρια στην περιοχή. Το δημοσίευμα με περισσή έπαρση και με κριτικό πνεύμα θεωρούσε ως …ανεπιθύμητο τον περιφερειάρχη, τον «Χρόνο» και όλους όσους βλέπουν με μια υγιή ματιά και σκοπιά τα πράγματα στην ελληνική Θράκη ζητώντας μάλιστα με πρωτοσέλιδο τίτλο την απομάκρυνσή του!
Ανάλογη σκληρού ύφους με το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν η απάντηση - δήλωση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρη Σταμάτη στους δημοσιογράφους. Αλλά ας δούμε το δημοσίευμα. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για αντιμειονοτική στάση του κ. Σταμάτη, απαριθμώντας σειρά ενεργειών, οι οποίες υποτίθεται ότι …βλάπτουν τα συμφέροντα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας. Ο περιφερειάρχης που ήταν ενημερωμένος για το περιεχόμενο, έκανε λόγο για υποκινούμενο δημοσίευμα, από εκείνους που θέλουν να διαφεντεύουν την μειονότητα και τόνισε ότι η Περιφέρεια ανταποκρίνεται με έργα στις ανάγκες της μειονότητας και όχι με λόγια.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σταμάτης «γνωρίζω και πολύ καλά και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό. Ξέρω επίσης πολύ καλά, ότι η πίστη μου πως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού λαού και το γεγονός ότι έχω αναπτύξει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με πολλούς μουσουλμάνους συμπολίτες μας έχει ενοχλήσει κάποιους που θεωρούν ότι οι Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι αποτελούν αντικείμενο δικού τους ενδιαφέροντος. Ξέρω επίσης ότι έχουν ενοχληθεί με αυτήν την στάση μου και την συμπεριφορά μου εκείνοι που θέλουν να κρατούν την μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής μας στο περιθώριο μακριά από τα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της χώρας και της περιοχής μας για να μπορούν να τους διαφεντεύουν. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, ότι εγώ θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντα μου όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο όρκος που έδωσα, είναι υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και αυτήν την πολιτική της ενότητας απέναντι στους Έλληνες πολίτες, θα την τηρήσω με θρησκευτική ευλάβεια, είτε δυσαρεστεί, είτε δεν δυσαρεστεί κάποιους. Θα την τηρήσω γιατί αυτό υπηρετεί το συμφέρον της χώρας μας, της πατρίδας μας, που είναι πατρίδα όλων, χριστιανών και μουσουλμάνων, είναι η πατρίδα μας και θα την τηρήσω γιατί πιστεύω ότι το μέλλον και προοπτική αυτής της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την στενή συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων. Κάτι που απεύχονται κάποιοι και δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα και ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας, σέβεται, αγαπά και φροντίζει τους πολίτες της, χωρίς να κάνει διάκριση στο θρήσκευμα, στην καταγωγή ή στο φύλο. Οι φίλοι μου οι μουσουλμάνοι της Θράκης, ξέρουν πολύ καλά, ότι ο γενικός γραμματέας, ο περιφερειάρχης τους, τους αγαπάει, τους προσέχει και με έργα, όχι με λόγια. Είμαι δίπλα τους κάθε μέρα και τέλος θα ήθελα να σας πω κάτι, ως μήνυμα επίσης. Δεν υπάρχουν άλλου είδους αφεντικά στην περιοχή μας, η Ελληνική πολιτεία, ο Ελληνικός νόμος είναι η μόνη εξουσία και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι».
Το ότι παραβρίσκεται ιδιωτικά σε πάμπολλες προσκλήσεις γάμων, σουνέτια, κοινωνικές εκδηλώσεις μουσουλμάνων σε σπίτια και στα χωριά τους είναι γεγονός και ουδέποτε θέλησε να προβάλλει ή να εκμεταλλευτεί αυτή την παρουσία, αφού οικοδομεί σχέσεις ουσίας και ζωής με τους ανθρώπους ανεξαρτήτως της σημερινής πολιτικής ιδιότητάς του. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες και οι εμπνευστές του κειμένου πολύ περισσότερο και γι΄αυτό ενοχλούνται.
Το θρασύτατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΜΠΙΡΛΙΚ στις 9 Ιουλίου, με τίτλο «Να αποσυρθεί άμεσα από τα καθήκοντα του ο Σταμάτης»
«Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος τυγχάνει το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, με την συμπεριφορά απέναντι στην μειονότητα από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, συνεχίζει να κινεί το ενδιαφέρον. Ο κ. Σταμάτης, ο οποίος με κάθε ευκαιρία δηλώνει πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στα οικονομικά αναπτυξιακά πακέτα που στέλνει η κυβέρνηση στην περιφέρεια, όχι μόνο δεν βρίσκεται κοντά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική «τουρκική» μειονότητα δυτικής Θράκης, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σχεδόν απέναντι της. Ενοχλήθηκε ως φαίνεται από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνει η μειονότητα και αφήνει να νοηθεί πως προσπαθεί να κάνει το παν ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται σαν να ήταν Ελληνικές, μακριά από την ουσία τους και σχεδόν σε βαθμό που να αμφισβητείται η ταυτότητα της μειονότητας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του παραδοσιακού φεστιβάλ κερασιού που πραγματοποιεί ο δήμος του Σώστη κάθε χρόνο, ο Περιφερειάρχης φέτος άσκησε οικονομική πίεση στον δήμαρχο Ισμέτ Καντή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στα πανό που αναρτήθηκαν ούτε μία λέξη στην τουρκική γλώσσα. Εκτός τούτου υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως ασκήθηκε πίεση στον δήμαρχο για να μην περιληφθεί στον κατάλογο του πρωτοκόλλου το όνομα του «εκλεγμένου» μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.
Στοχοποιείται για ακόμα μία φορά ο «Χ»
Παράλληλα με όλα αυτά τα αρνητικά, για μια φορά ακόμη, χάρη των όσων γράφηκαν στα Μικροκομοτηναίικα» μια στήλη της εφημερίδας «Ο Χρόνος» εκ μέρους του Δ.Μπακιρτζάκη κατά του Καπλάνη Ιωσηφίδη, προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Καπαδοκών Νέας Κάρβάλης, του ανθρώπου εκείνου ο οποίος έκανε μεγάλες προσπάθειες για την τουρκοελληνική προσέγγιση και ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνει ο σύλλογος, φέρνει από την Τουρκία συγκροτήματα μουσικών και παραδοσιακών χορών, δόθηκε η εντύπωση πως ο αξιότιμος κ. Σταμάτης δεν επιθυμεί την τουρκοελληνική προσέγγιση. Στο συγκεκριμένο κείμενο ενώ αναφέρεται πως ο κ. Σταμάτης ενοχλήθηκε πολύ, δεν μπορεί να βγει και νόημα από το ότι γράφηκε πως δεν μπορεί ο καθένας να ενεργεί από μόνος του σε ζητήματα Εξωτερικών Υποθέσεων διότι, στα δημοκρατικά καθεστώτα, δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε το ποιο φυσικό από το να προσκαλούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις τους αρχηγούς κρατών, τους πρωθυπουργούς, τους υπουργούς και όλους τους πολιτικούς. Ο κ. Καπλάνης, είχε προσκαλέσει τον υπουργό πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι και τον υπουργό τουρισμού της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά στους οποίους είχε πει πως δεν απέβλεπε σε τίποτε περισσότερο από την τουρκοελληνική φιλία. Όμως, ο κ. Σαμαράς, άγνωστο γιατί, μετά την είδηση στην εφημερίδα «Ο Χρόνος», ειδοποίησε πως δεν θα έρχονταν. Στην συνέχεια της είδησης στην ίδια εφημερίδα, αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα πως δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία ότι μετά την Νέα Καρβάλη ο υπουργός θα επισκέπτονταν το πανηγύρι του Αλάν-τεπε.
Παράλληλα με όλα αυτά τα αρνητικά, ο κ. Σταμάτης αντιτάχθηκε εντόνως προς την επιθυμία της Εκπαιδευτικής και Πολιτιστικής Εταιρίας να ζητά σχολείο στην περιοχή της Φιλύρας. Είναι εξάλλου γνωστό στους πάντες πως επέστρεψε στον δήμαρχο την αίτηση που έκανε ζητώντας παραχώρηση οικοπέδου για τον σκοπό αυτό. Κατόπιν όλων τούτων, επειδή δεν μπόρεσε να ισορροπήσει την ευαισθησία μεταξύ των δύο στοιχείων της περιοχής και αν σκεφθεί κανείς πως παραμένει μόνο θεατής προς τις επιθέσεις των Ελληνικών εφημερίδων κατά της μειονότητας που τελευταίως έχουν αυξηθεί, κατ' εμέ, έχει λήξει και η εδώ υπηρεσιακή παραμονή του κ. Σταμάτη. Δίνοντας την εντύπωση πως μεταξύ όλων των γενικών γραμματέων που πέρασαν από την Περιφέρεια δεν υπήρξε άλλος με τόσο εχθρική συμπεριφορά προς την μειονότητα, έπεσε στα μάτια του λαού της.
Αν ληφθούν δε υπόψη και οι στάσεις που κράτησε κατά τα εγκαίνια της λειτουργίας της Ζιραάτ Μπάνκ, ο Δημήτρης Σταμάτης, καθ' όλη την περίοδο των καθηκόντων του εδώ και όσο ο αξιότιμος κ. Σαμαράς θα είναι Υπουργός Πολιτισμού, δεν πρόκειται να υπάρξει τουρκοελληνική φιλία, πράγμα που πρέπει να κατανοήσει ο αξιότιμος κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία. Κανείς εξάλλου πολιτικός αρμόδιος δεν πρέπει να επιδιώκει να φτάσει κάπου κάνοντας πολιτική πάνω στην «τουρκική» μειονότητα της δυτικής Θράκης. Άσε που το ζήτημα της μειονότητας είναι γνωστό πως κάπου κάπου μπορεί και να τσουρουφλίζει. Και στις ευρωεκλογές εξάλλου, η σκέψη της μειονότητας να χρησιμοποιήσει λευκή ψήφο, ήταν αποτέλεσμα όλων αυτών... Μετά από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές τις εκλογές, ακούστηκε πως ο κ. Καραμανλής είπε στο Γενικό Γραμματέα τον κ. Σταμάτη «μάζευε τις αποσκευές σου». Γι’ αυτό και όπως αναφέρεται το ηθικό του κ. Σταμάτη είναι πολύ πεσμένο. Όταν είχατε έλθει κ. Σταμάτη εμείς ως εφημερίδα Μπιρλίκ, σας είχαμε καλωσορίσει. Τώρα σας λέμε «στο καλό κ. Σταμάτη».
Στην σφαίρα της φαντασίας είναι οι διάλογοι που επικαλείται το δημοσίευμα όπως και οι αιχμές που αφήνει στοχοποιώντας τον συγκεκριμένο κρατικό και κυβερνητικό λειτουργό, που ήταν ο μόνος που δεν θέλησε να φάει το κουτόχορτο που σερβίρουν τόσο μεθοδικά σε όλους αιρετούς και μη τα τσιράκια της Άγκυρας.
Μελαχροινή Μαρτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου