Τετάρτη 30 Απριλίου 2025
Τρίτη 29 Απριλίου 2025
Κυριακή 27 Απριλίου 2025
Προχωρά το σχέδιο συγχώνευσης στρατοπέδων
Σε όλη την χώρα – Ολοκληρώθηκε η Β’ φάση κλεισίματος μονάδων – Ενίσχυση της Εθνοφυλακής στη Θράκη
Φώτο Αρχείου
Η A’ φάση κλεισίματος στρατοπέδων
Πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας συγχωνεύθηκαν και μετεγκαταστάθηκαν δέκα μονάδες:
Ολοκληρώθηκε η Β’ φάση κλεισίματος στρατοπέδων στο πλαίσιο της προσπάθειας εξορθολογισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που υλοποιείται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η φάση αυτή περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και μετασταθμεύσεις 21 μονάδων που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 8 μονάδες στη Μακεδονία, 2 στη Θράκη, 2 στη Θεσσαλία, 2 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στην Πελοπόννησο και 4 σε Βόρειο, Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο.
Αθροιστικά, από τα τέλη του 2024 όταν ξεκίνησε η διαδικασία «συμμαζέματος» στον ελληνικό στρατό, έχουν καταργηθεί 31 μονάδες. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κατά τη Γ’ και τη Δ’ φάση, οι οποίες θα είναι οι πιο σαρωτικές και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025, θα καταργηθούν ακόμη 106 μονάδες.
Ενίσχυση της Εθνοφυλακής
Μέχρι το 2024, σε ολόκληρη την επικράτεια λειτουργούσαν 831 στρατόπεδα, περισσότερα από όσα διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Μετά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων, αναμένεται ο αριθμός τους να μειωθεί σε 694.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή των 21 στρατοπέδων έγινε κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού και περιλαμβάνει μονάδες που ήταν αδρανείς, υποστελεχωμένες ή αμελητέας επιχειρησιακής σημασίας, με το λειτουργικό τους κόστος να είναι μεγαλύτερο από το όποιο στρατηγικό όφελος.
Σε ό,τι αφορά στην παραμεθόριο, δηλαδή στις 6 μονάδες της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, αποφασίστηκε η συγχώνευση μονάδων της Εθνοφυλακής, ώστε να αυξηθεί η στελέχωση σε κρίσιμους σχηματισμούς όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς και για λόγους καλύτερης διαχείρισης του στελεχιακού δυναμικού.
Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν απομειώνεται η δύναμη, ούτε επηρεάζεται η μαχητική ικανότητα των Ταγμάτων Εθνοφυλακής που υπηρετούν στην παραμεθόριο. Αντιθέτως, σημειώνουν ότι οι ενέργειες αυτές επιτρέπουν την καλύτερη αξιοποίησή τους.
Εξοικονόμηση πόρων
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Δομή Δυνάμεων 2024-2035, από το κλείσιμο 137 στρατοπέδων πρόκειται να εξοικονομηθούν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, από την κατάργηση, συγχώνευση και μετακίνηση των 10 μονάδων της Α’ φάσης του προγράμματος, εξοικονομούνται μηνιαίως 130.316 εργατοώρες.
Παράλληλα με τις περικοπές στα λειτουργικά έξοδα, το κλείσιμο μονάδων και ο εξορθολογισμός της επετηρίδας απελευθέρωσαν σημαντικά κονδύλια από τον αμυντικό προϋπολογισμό, τα οποία επιστρέφονται με τη μορφή αυξήσεων στις μηνιαίες αποδοχές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που κυμαίνονται από 13% έως 20%.
Εξάλλου, η εξοικονόμηση πόρων επέτρεψε την καταβολή επιδομάτων επικινδυνότητας αλλά και την αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών. Η αύξηση των αποδοχών συνολικά στο στράτευμα αποτελεί το πιο κρίσιμο στοίχημα που έχουν να διαχειριστούν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, καθώς ο μισθολογικός είναι ο βασικός παράγοντας που οδηγεί σε μαζικές αποστρατείες αλλά και στη δραματική μείωση του αριθμού των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών. Ενα πρόβλημα που δεν έχει δείξει ακόμη το πραγματικό του μέγεθος.
Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της Β’ φάσης, εκτός από χρήματα, αναμένεται να απελευθερωθούν και σημαντικές εκτάσεις, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στο οικιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων. Ο στόχος, σύμφωνα με την ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου, είναι να ανεγερθούν 5.000 κατοικίες έως το 2030, οι οποίες θα παραχωρούνται στα στελέχη που μετατίθενται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Κατά την Α’ φάση του κλεισίματος στρατοπέδων, απελευθερώθηκαν περισσότερα από 3.500 στρέμματα, μέρος των οποίων έχει ήδη ενταχθεί στο οικιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας συγχωνεύθηκαν και μετεγκαταστάθηκαν δέκα μονάδες:
Μακεδονία: 1
Θράκη: 4
Στερεά Ελλάδα: 2
Πελοπόννησος: 1
Ηπειρος: 1
Βόρειο, Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο: 1
Σταύρος Ιωαννίδης
Θράκη: 4
Στερεά Ελλάδα: 2
Πελοπόννησος: 1
Ηπειρος: 1
Βόρειο, Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο: 1
Σταύρος Ιωαννίδης
ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr
Σ.Σ. Καλό είναι οι Εθνοφύλακες, οι πολίτες-οπλίτες να αξιοποιηθούν περισσότερο, να αυξηθούν σε αριθμό, γιατί αυτοί θα είναι στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους, ως σύγχρονοι ΑΚΡΙΤΕΣ..
Παρασκευή 25 Απριλίου 2025
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ

Όπως αποτυπώνεται σε ειδική ανάλυση του ΙΟΒΕ, Ηη δημογραφική συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν δύο αλληλένδετα και εξαιρετικά περίπλοκα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Η αρνητική πορεία του φυσικού ισοζυγίου, που καταγράφεται πλέον σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η μείωση των γεννήσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των μητέρων, δημιουργούν ένα μείγμα που επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα.
Επιπρόσθετα, το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση.
Η Κρήτη αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, όπου το θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο υπερκαλύπτει το οριακά αρνητικό φυσικό ισοζύγιο
ΙΟΒΕ: Η υπερκάλυψη στην Κρήτη λόγω μεταναστών

Η Κρήτη αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, όπου το θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο υπερκαλύπτει το οριακά αρνητικό φυσικό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει οριακά θετικό ρυθμό πληθυσμιακής ανάπτυξης.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πληθυσμιακή μείωση που καταγράφεται στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
Οι επιπτώσεις της δημογραφικής συρρίκνωσης και της γήρανσης του πληθυσμού είναι πολυδιάστατες και αγγίζουν διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η μείωση του εργατικού δυναμικού, η αύξηση των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και η συρρίκνωση της καταναλωτικής βάσης, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις προκλήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την εγχώρια οικονομία και κοινωνία.

Η ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι επιτακτική. Οι πολιτικές που αφορούν το φυσικό ισοζύγιο, όπως η στήριξη της οικογένειας, η ενίσχυση των δομών φροντίδας παιδιών και η προώθηση της ισότητας των φύλων, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν καρπούς.
Ωστόσο, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου δημογραφικού μέλλοντος.
Παράλληλα, οι πολιτικές ενίσχυσης του μεταναστευτικού ισοζυγίου, όπως η προσέλκυση νέων και καταρτισμένων μεταναστών, μπορούν να συμβάλουν στην άμεση αντιμετώπιση της πληθυσμιακής μείωσης. Ωστόσο, η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις που απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και εφαρμογή.
Η ανάλυση επιλεγμένων δεικτών σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αποκαλύπτει ευκαιρίες βελτίωσης και σύγκλισης μεταξύ των ελληνικών περιφερειών σε διάφορους τομείς.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα παρουσιάζει μια έντονη συγκέντρωση στις δύο μεγάλες αστικές περιφέρειες
Οι προκλήσεις στις περιφέρειες
Η δημογραφική συρρίκνωση και η γήρανση παραμένουν σημαντικές εθνικές προκλήσεις, με τις γεννήσεις να υστερούν των θανάτων σε 13 περιφέρειες, αν και θετικά μεταναστευτικά ισοζύγια εξομαλύνουν την κατάσταση σε 10 από αυτές.
Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει συγκεντρωμένη στην Αττική, η οποία διατηρεί το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ η ανάκαμψη των επενδύσεων και της πιστωτικής επέκτασης ποικίλλει ανά περιοχή.
Παρατηρούνται έντονες διαφορές σε κοινωνικούς δείκτες, όπως η εισοδηματική ανισότητα, η πρόσβαση στην υγεία και η κοινωνική προστασία, με τις αστικές και νησιωτικές περιφέρειες να ξεχωρίζουν θετικά. Η βελτίωση της αγοράς εργασίας είναι ανομοιόμορφη, με τη μείωση της ανεργίας να μην είναι ομοιόμορφη και τα ποσοστά αυτοαπασχόλησης να είναι σημαντικά υψηλότερα εκτός Αττικής.
Τα κενά σε υποδομές περιβάλλοντος και μεταφορών, ιδιαίτερα στη διαχείριση αποβλήτων και τα σιδηροδρομικά δίκτυα, υπογραμμίζουν την ανάγκη για βιώσιμες επενδύσεις.
Συγκέντρωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα παρουσιάζει μια έντονη συγκέντρωση στις δύο μεγάλες αστικές περιφέρειες, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με την Αττική να κατέχει μια κυρίαρχη θέση.
Η περιφέρεια της Αττικής συμβάλλει σχεδόν στο μισό του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων και περισσότερο από το μισό των εξαγωγών. Αυτή η υπερσυγκέντρωση οικονομικής δραστηριότητας στην Αττική αναδεικνύει την ανάγκη για την προώθηση μιας πιο ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.

Παρά όμως τις σημαντικές αποκλίσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των περιφερειών, παρατηρείται μια ενθαρρυντική αναπτυξιακή δυναμική τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα.
Περιφέρειες όπως η το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη τα Ιόνια Νησιά και η Αττική ξεχωρίζουν για την έντονη τους ανάπτυξη.
Η ανάκαμψη των πάγιων επενδύσεων, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα και στην Ήπειρο, αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών αυτών.
Ωστόσο, το επενδυτικό κενό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει σημαντικό και απαιτεί περαιτέρω προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων.
Σ.Σ. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΓΕΝΝΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)