Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΤΟ ΣΤΑΣΙΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ





Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως σε κτήμα που της παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σαμοθράκης έχτισε εδώ και λίγα χρόνια ένα ιερό μνημείο, στο χώρο που εικάζεται ότι περπάτησε ο Απόστολος Παύλος και συνομίλησε με τους Σαμοθρακίτες. Το νησί της Σαμοθράκης ήτο το πρώτο Ευρωπαϊκό έδαφος πάνω στο οποίο πάτησε ο Απόστολος των Εθνών, ο Απόστολος Παύλος.

Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω μνημείου, η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως προχώρησε στην έκδοση ενός φυλλαδίου, μέσα στο οποίο παρουσιάζεται το ιστορικό της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου και το "Βήμα" ή "Στασίδι" με τα πανέμορφα ψηφιδωτά του. Ένα θρησκευτικό μνημείο, που πρέπει κάθε Ορθόδοξος να επισκεφτεί.

Τελευταία, στο διαδίκτυο διαβάσαμε για ομάδα καθολικών προσκυνητών που επισκέφτηκαν την χώρα μας και ακολούθησαν τα "βήματα του Αποστόλου Παύλου". Δυστυχώς δεν επισκέφτηκαν το πανέμορφο και καταπράσινο νησί μας, αλλά πήγαν στους Φιλίππους της Μακεδονίας, αρχίζοντας από εκεί την περιήγησή τους. Προφανώς - σκέφτηκα - οι προσκυνητές αυτοί δεν θα γνωρίζανε για το εν λόγω θρησκευτικό μνημείο.

Και δράττοντας την ευκαιρία αυτή, πιστεύω ότι το φυλλάδιο της Μητρόπολης μας πρέπει να εκτυπωθεί σε πάρα πολλά αντίτυπα και να μοιρασθεί - σταλεί στους όπου γης Ορθόδοξους Έλληνες, Ορθόδοξους Χριστιανούς και γενικά Χριστιανούς (καθολικούς, προτεστάντες κτλ.). Μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει ευρέως γνωστό και να παρουσιάσει άνθηση ο θρησκευτικός τουρισμός στην περιοχή μας, αφού μπορεί να συνδεθεί κι με άλλα προσκυνητικά μνημεία, όπως η Παναγιά η Κρεμνιώτισσα (μακάρι να φτιαχτεί κι ο δρόμος μέχρι τότε), με την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Χώρα, την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στα Αλώνια, την Ιερά Μονή του Χριστού στα Θέρμα κ.ά πολλά μνημεία που δεν αναφέρω για οικονομία χώρου (Σ.Σ. η οικονομική κρίση μας χτύπησε κι εδώ!).

Τέλος, διευρύνοντας το όλο αυτό σχέδιο, η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, δύναται να φτιάξει κι έναν ολοκληρωμένο οδηγό για θρησκευτικό τουρισμό μέσα στα όριά της και να πράξει ομοίως, όπως αναφέραμε παραπάνω. Πλέον και οι εναλλακτικές αυτές μορφές τουρισμού μπορούν να βοηθήσουν την τοπική μας κοινωνία. Τα αναφέρω όλα αυτά ενθυμούμενος ένα ταξίδι που πραγματοποίησα το καλοκαίρι στην Λέσβο και βλέποντας ότι ο μισός και πλέον τουρισμός στο νησί της Σαπφούς ήτο θρησκευτικός και μάλιστα υπήρχε καθ' όλο το έτος (είτε χειμώνας ήταν, είτε καλοκαίρι). Και αναρωτιέμαι: Αφού μπορούν να το κάνουν αυτοί, γιατί όχι κι εμείς;;;

Εύχομαι σ' όλους καλό καλοκαίρι, κι αν ο δρόμος σας βγάλει από την Σαμοθράκη, κάντε και μία Στάση στο Στασίδι του Αποστόλου Παύλου.

ΕΝΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΥ:
ΑΠΟ e-mail ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου