Κυριακή, 10 Μαΐου 2009

Τιμήθηκε η θυσία του Εθνομάρτυρα Αθανασίου Διάκου.


«Δεν αρκεί μόνο απλά να αναφερόμαστε στα γεγονότα, αλλά επιβάλλεται να παίρνουμε τα σωστά μηνύματα του αγώνα και της θυσίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στο σύντομο χαιρετισμό του, στη διάρκεια των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αθανασίου Διάκου που οργανώθηκαν στη Λαμία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέδεσε τη θυσία του Αθανασίου Διάκου με την θυσία «...όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια», όπως είπε, ενώ συγχρόνως απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις κατευθύνσεις «?να καταλήγουμε στα ουσιώδη και αναγκαία για τους δικούς μας αγώνες συμπεράσματα?».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στη διαχρονική ιστορική διαδρομή της Φθιώτιδας, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ γεννήθηκαν οι Αμφικτιονίες, εδώ προέβαλαν ηρωική αντίσταση ο Λεωνίδας και οι 300, εδώ βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Αθανάσιος Διάκος, εδώ γράφτηκε μία από τις ενδοξότερες σελίδες του έπους της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου».

Εξάλλου μιλώντας για τη θυσία του Αθανασίου Διάκου σημείωσε ότι είναι «βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο ως φωτεινό σημάδι του αγώνα του 21» για να συμπληρώσει ότι «αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές στιγμές στην Ανθρωπότητα αμφισβήτησης της ξένης τυραννίας και καταπίεσης. Βήμα εθνικής ανάτασης του Ελληνισμού προς την ελευθερία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας"

Ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική μνήμη, υπογραμμίζοντας με έμφαση την υποχρέωση για την ανάδειξη των Θερμοπυλών. Ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη συμπαράσταση του στην οργάνωση των εκδηλώσεων για να τιμηθούν οι Θερμοπύλες και η θυσία του Λεωνίδα που για πρώτη φορά οργανώνονται φέτος ενώ συγχρόνως υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη να συνεχιστούν τα μηνύματα της πρώτης Αμφικτιονίας που έγινε στην περιοχή κοντά στις Θερμοπύλες με την ανάπτυξη ενός «πλανητικού χωριού» όπου εκεί θα φιλοξενούνται όλες οι χώρες του ΟΗΕ.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έφθασε στη Λαμία λίγο μετά τις 10 το πρωί και παρέστη στο αρχιερατικό μνημόσυνο για τον ήρωα της Αλαμάνας στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης. Στη συνέχεια με πομπή πήγε στο σημείο ταφής του ήρωα της Αλαμάνας στο κέντρο της πόλης ενώ λίγο αργότερα κατέθεσε στεφάνι στο χώρο που βρίσκεται ο ανδριάντας του Αθανάσιου Διάκου, στην ομώνυμη πλατεία, στο κέντρο της Λαμία .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου