Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα πέντε Ελλήνων εθνοφρουρών αιχμαλώτων που εκτελέστηκαν στην Κύπρο κατά την εισβολή του 1974.


Τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τους οποίους κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους φωτογράφισε Τούρκος δημοσιογράφος, βρέθηκαν στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.
Πρόκειται για μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα του δράματος τον αγνοουμένων.

Οι εικονιζόμενοι αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί έχουν αναγνωρισθεί ώς οι ακόλουθοι: 1. Κορέλλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, 30 ετών, από την Κυθρέα 2. Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, 26 ετών, από την Αχνα 3. Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, 25 ετών από το Δάλι 4. Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαράλαμπους, 24 ετών, από την Αγλαντζιά 5. Χατζηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, 19 ετών από την Αμμόχωστο , οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού, φαίνονται στη φωτογραφία γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες.

H φωτογραφία-ντοκουμέντο με τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14 Αυγούστου 1974, δημοσιεύτηκε πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή τύπο.

Δύο μέρες μετά τη σύλληψη των πέντε συνελλήφθη από την Εθνική Φρουρά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό. Ο Κονούσκεβερ δημοσίευσε αργότερα τις φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Ο βοηθός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε. Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 προσώπων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου σε δηλώσεις στο ΡΙΚ τόνισε ότι «τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου».

πηγή in.gr

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή όπως καταλαβαίνετε φίλοι μου τώρα ξαφνικά όλοι καταλαβαν και σιαπίστωσαν κάτι που οι πατριώτες γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Οτι οι Τούρκοι στο πέρασμα των αιώνων εχουν παραμείνει αναλλοιωτοι, ως φύλο. Ηταν, είναι και θα είναι βάρβαροι εγκληματίες και δολοφόνοι ανύμπορων και αμάχων.

    Η διαφορά λοιπόν η δική μας ως πατριωτών, από τους υπόλοιπους Ελληνες και ξένους είναι ότι εμείς πιστευουμε τους συμπατριώτες μας που έζησαν τα γεγονότα του 1974 και δεν αμφισβητούμε τον λόγο τους που για μας αποτελεί προφορική και γραπτή ελληνική παραδοση. Οι λοιποί περιμένουν την επιστήμη για να πιστεψουν.....

    Φυσικά οι πολιτικοί αδιαφορούν ακόμα και γι' αυτό. Κι αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσουμε. Περιμένετε απλά να δείτε αν το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ή της Ελλάδος θα κινήσουν τις διαδικασίες για παραπομπή των ενόχων στο Διεθνές δικαστήριο εγκληματιών πολέμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή