Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

1. Να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.τ.λ.)
2. Να αποφεύγεται βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3. Να λαμβάνονται άφθονα υγρά. Κατά προτίμηση νερό και φυσικοί χυμοί.
4. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
5. Η διατροφή να είναι ολιγοθερμιδική, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, και περιορισμό των λιπαρών.
6. Να γίνονται συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).
7. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται με πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό.
8. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι
· Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
· Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
· Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως είναι τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ ΔΡΟΣΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου